Ve... Raspberry Pi Nedir ?

Raspberry Pi Nedir ?


Raspberry Pi 3
Raspberry Pi, Mayıs 2009 İngiltere'de kurulan Raspberry Pi Foundation (Vakfı) tarafından okullarda bilgisayar, işletim sistemleri, kodlama ve programlama eğitimleri verilmesi amacıyla tasarlanıp, neredeyse kredi kartı büyüklüğünde bir bilgisayar anakartıdır.
Yandaki reasimde de görülen en son modeli Raspberry Pi 3 modelidir. 
Üzerinde Broadcom BCM2837 model anakart, 1.2 Ghz. 64 bit 4 çekirdekli ARM cortex A53 işlemci, 1 Gb Ram,  Broadcom Video Core @ 250 mhz hızında video işlemcisi, 15 pinli MIPI kamera arayüzü (CSI) konnektörü, 3,5 mm HDMI konnektörü, HDMI dan veya 3.5 mm stereo jak ile ses çıkışı, MicroSDHC kart yuvası, 802.11n WiFi, Bluetooth 4.1, 1 adet 10/100 RJ45 ethernet girişi, 4 adet Usb 2.0 portu, 17 adet GPIO pini, 5V micro usb girişleri olan 85.60 mm X 56.5 mm boyutlarında bir anakarttan oluşur.

Raspberry pi yi kullanmak için öncelikle bir MicroSDHC kartına vakfın anasayfasında ( www.raspberrypi.org ) bulunan "Downloads" linkinin altında ki Raspberry Pi ye özel işletim sistemlerinden Raspbian, Ubuntu Mate, Snappy Ubuntu Core, Windows 10 IOT Core, OSMC, Libreerec, Pinet, Risc Os, veya Weather Station, (genellikle Raspbian tercih edilir) lardan birini ya da yine internette bir sürü bulabileceğiniz ki Kali Linux da dahil işletim sistemini yükleyebilirsiniz.

İşletim Sistemleri Raspberry pi de SD kart üzerinden yüklenir (boot). Raspberry Pi için yükleyeceğiniz işletim sistemlerini SD karta ya doğrudan kopyalayarak ve ya 3. parti yazılımlar ile karta imaj atarak yükleyip, bu SD kartı Raspberry Pi deki slotuna takıp sisteme elektrik vererek çalıştırıp, kullanacağınız işletim sisteminin keyfine varabilirsiniz.

NOT: Raspberry Pi ye geçmeden önce öncelikle mekatronik proje yapacaksanız, muhakkak Arduino ile başlamanızı en azından öğrenmenizi tavsiye ederim. Ayrıca Yukarıdaki işletim sistemlerinden de anlayacağınız üzere muhakkak temel Linux bilgisine ihtiyacınız olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder