15 Eylül 2011 Perşembe

VoIP ( Voice Over Internet Protocol ) NEDİR ?

  • VoIP kısaca data ağları (internet, intranet vs.) üzerinden ses aktarımı yapılması işine denir.
  • Analog bir düzende çıkan ses belirli kodekler ( U-Law, G-726, G-729 vs. ) ile çeşitli yazılım veya harici cihazlar ile sıkıştırılarak çok küçük data paketlerine dönüştürülür ve ağ protokolleri ile bu ses paketleri karşı taraftaki yazılım veya cihazlara ulaşarak tekrar Analog sese çevrilir.
  • VoIP örneği vermek gerekirse pc kullanıcılarının yakından tanıdığı MSN, Skype gibi ürünler ile yıllardır karşımızdakilerle VoIP konuşması yapmaktayız.
  • VoIP uygulamalarında artık gelişen teknoloji ile birlikte uzak mesafedeki birimler aralarında maliyeti düşürücü bir şekilde gerçek zamanlı telefon görüşmeleri yapmakta hatta birbirlerine hat aktarma, yönlendirme vs. gibi bir çok gelişmiş PABX (Telefon Santrali) uygulamalarını gerçekleştirmektedirler.
  • Mobil uygulama alanında soft phone (yazılım tabanlı VoIP Telefonu) gibi ürünlerle kişiler hareket halinde bile telefon görüşmelerini ağlar üzerinden kişisel bilgisayarlarından (Laptop) veya akıllı telefon cihazlarından yapabilmekte hatta sanki işyerlerindeymiş gibi ücretsiz görüşebilmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder