10 Aralık 2015 Perşembe

ARDUINO NEDİR?

ARDUINO NEDİR ?

Arduino, aslında teknik olarak MCU Atmel tabanlı bir mikrodenetleyicinin olduğu elektronik proje geliştirme devresidir.
Ama daha açık anlatmak gerekirse. komutlarını bizim belirlediğimiz yapay bir beyindir.

Arduino ile aklımıza gelen hayal ettiğimiz her türlü mekanik+elektronik=mekatronik işleri yapabilir ve yaptırabiliriz. Bileşenleri ile sonsuz bir dünya içine dalabiliriz.

Örnek vermek gerekirse; Verdiğimiz komutlar ile sadece bir led yakmaktan tutun, istediğiniz mekanda hareket algılayıp size mail atan sistemler ile kablosuz haberleşen sistemler, akıllı ev otomasyonları, kendi oluşturacağınız robotlara kadar sonuçları ve sınırı olmayan bir dünyadır.

Arduino üreticileri tarafından özgür yazılım ve donanım ile serbest bırakılmıştır. evet donanımı bile serbesttir. yani kendi Arduinonuzu bile yapabilirsiniz. Oluşturduğunuz devre ve yazılım tamamen ücretsiz olduğundan Arduino ile birşey üretip ticari olarak kendi adınıza Arduinoya hiçbir telif ücreti ödemeden satışınızı yapabilirsniz. Yazılımlar bile kendi sitesinden açık kaynak kod lisansı ile ücretsiz verilmektedir.

Üzerinde bulunan Atmel marka mikrodenetleyiciye özel bir bootloader yüklenmiş olup wiring (mikrodenetleyiciler için kullanılan açık kaynak kodlu yazılım satandartı) yapılmıştır.

Bir de arduino.cc den indirebileceğiniz kendi işletim sisteminize uygun software (IDE) i ile program yazıp, bu programı üzerindeki mikrodenetleyiciye uygun olarak derleyip yükleyebilirsiniz.




2 yorum: